De Ideale Stad

Door Ruben Topia

Winnaar 1000 euro tijdens Pitchnight #2

‘De Ideale Stad’ is een sociaal kunstproject bedacht door kunstenaar en illustrator Ruben Topia (www.rubentopia.com). Het project zal plaatsvinden in een lokale wijk in Tilburg en bestaat uit drie onderdelen:

  1. Tijdens handvaardigheid samen met de docent tekenles geven aan kinderen van groep 6-7-8. Ik vraag ze om hun versie van ‘de ideale stad van de toekomst’ te visualiseren. Op deze manier laat ik ze denken en fantaseren over in wat voor stad ze willen wonen en dit te uiten.

  2. Met alle tekeningen die hieruit voortkomen wordt een expositie georganiseerd. Het liefste in de buurt van de school op een prominente plek in een wooncomplex voor ouderen (denk aan bijv. Woonzorg of De Wever). Op die manier verbind je jong&oud én voelen (alleenstaande) ouderen zich betrokken bij de stad.
  3. Door de ouderen zal één van de tekeningen worden uitgekozen als winnaar. Samen met de leerling zal dit ontwerp tot een muurschildering ergens in de stad worden gemaakt. Hiervoor wordt een geschikte locatie gezocht, er is toestemming nodig van de eigenaar en de stadscommissie. Tilburg heeft genoeg plekken die niet genoeg aandacht krijgen; bijvoorbeeld muren en pleinen waar afval wordt gestort. Kunst is een manier om meer binding te creëren tussen bewoners en hun wijk.

Door dit project wordt er een driehoek gevormd tussen jongeren, ouderen en kunst en kan een locatie in Tilburg die nu wordt verwaarloosd worden ingekleurd waardoor er meer verbinding ontstaat tussen bewoner en omgeving.

Meer informatie, tips of reacties?
info@rubentopia.com

Meer weten over De Ideale Stad?