Studio Waaghals

Door Studio Waaghals, vierdejaars projectgroep van Fontys ACI

Winnaars 500 euro tijdens Pitchnight #2

De vierdejaars Fontys CO-IEMES studenten van Studio Waaghals bedachten een project om zwerfafval in Tilburg tegen te gaan. Door containers te voorzien van van mini-games maken ze Tilburg mooier!

Tijdens evenementen zoals Koningsdag, carnaval en de Tilburgse Kermis maar ook in openbare ruimtes zoals Het Wandelbos, het Spoorpark en het uitgaansgebied in het centrum ligt er veel afval op de grond. Na een onderzoek kwam Studio Waaghals tot de conclusie dat mensen sneller geneigd zijn hun afval op de juiste manier weg te gooien als dit ‘leuk’ gemaakt wordt. Vandaar het idee om verschillende mini-games op afvalbakken te zetten. Denk hierbij aan vier-op-een-rij, basketbal en een schietschijf waar het afval ingezet/doorheen/tegenaan gegooid kan worden. Op deze manier wordt er ingespeeld op ‘gamification’, het leuker maken van alledaagse handelingen door middel van spellen. Je daagt mensen uit waardoor er meer motivatie ontstaat. Ook wordt er ingespeeld op ‘nudging’, deze psychologische term houdt in dat veel keuzes onbewust gemaakt worden. Als je de omgeving aanpast, kun je mensen onbewust een andere (goede) kant op sturen. De intentie is om de mini-games van gerecycled materiaal te maken zodat ook daarmee het milieu niet belast wordt en het project in zijn geheel bijdraagt aan een schonere leefomgeving.

Studio Waaghals is een creatief communicatiebureau, voortgekomen uit de nieuwe onderwijsvorm Challenged Based Learning van Fontys ACI. Het bureau bestaat uit 20 afstudeerders, de communicatie professionals die het team vormen voor dit project zijn Annebelle de Groot, Anne-Linde Munsterman, Emma Hoogveld, Melissa Nolten, Romee de Bue en Silvana Stijak.

Meer informatie?
Annebelle de Groot: annebelle.degroot@student.fontys.nl

www.studiowaaghals.com

Meer weten over Studio Waaghals?