Less Waste Blog #1

Het leven van een Tilburgse communicatie studente die in Amsterdam werkt, een vriend heeft in Groningen, vriendinnen en ouders in de Achterhoek en hobby’s die het hele land door gaan, gaat niet altijd over rozen. Het is druk. Zeker wanneer je aan dat rijtje ook nog eens vervend less-waster toe wilt voegen. Want in het drukke alledaagse leven -die veelal bestaat uit treinreizen en weinig ritme- is het soms een uitdaging om niet naar die voorverpakte snack bij de AH to go te grijpen of een koffie in wegwerpbeker van de kiosk. Want eerlijk is eerlijk, die koffie gaat er op sommige dagen in als zoete koek. 

Gelukkig zijn er tussen de drukte door nog best wat makkelijke opties om je afval te verminderen wanneer je veel reist. 

  • Eigen (bamboe) bestek meenemen
  • Eigen (glazen) koffiecup meenemen. Op veel plekken krijg je zelfs korting wanneer je een eigen kop meeneemt! 
  • Meal preppen! Mocht je een paar uurtjes thuis vrij zijn is het ideaal om alvast voor een paar dagen te meal preppen. De voorbereide maaltijden kan je dan in de koelkast bewaren en zo kan je voor een paar avonden een maaltijd in huis hebben (of natuurlijk meenemen voor onderweg) 
  • Mocht je geen tijd hebben om te meal preppen, zorg dan dat je wat verse groenten of aardappelen in de vriezer hebt. Hier maak je na een drukke dag in een handomdraai soep van of kan je lekker met wat kruiden opeten. Hoef je ook niet meer langs de supermarkt!
  • En eigenlijk vind ik dat iedereen in Nederland deze al zou moeten hebben: de hervulbare waterfles! Zorg dat je deze vult voordat je de trein instapt. Gelukkig kan je deze ook gewoon weer bijvullen op bijvoorbeeld een openbare toilet! 
  • Verkouden? Neem dan een katoenen servet mee i.p.v. wegwerpzakdoekjes. Ook erg handig als servet. (Als je je neus er nog niet mee hebt gesnoten! 😉 ) 
  • Mocht je nou echt heel veel trek krijgen onderweg en niks mee hebben, dan liggen er in sommige AH To Go’s of Kiosk ook onverpakte broodjes en er is vaak ook wel los fruit te verkrijgen.

Bovenstaande tips hebben mij niet alleen veel afval, maar ook veel tijd bespaart! Ik hoef niet elke keer na mijn drukke dag langs de winkel, omdat ik al eten in huis heb. De AH to go kan ik vaak overslaan, omdat ik drinken in mijn tas heb, enzovoort. Hoe probeer jij te letten op je afvalverbruik tijdens het reizen? Laat het achter in de comments en zo kunnen we elkaar helpen!