Less Waste Blog #2

Als ‘’less waster’’ is het soms op je tanden bijten wanneer je samenwoont met huisgenoten. Want ondanks dat jij langs verschillende winkels struint om toch die onverpakte champignons te vinden, zit de (plastic) afvalbak weer binnen no-time vol. Hoewel je subtiel probeert te vertellen dat het netje om de tomaten echt niet nodig is en je graag nóg een keer herhaalt dat iedereen je herbruikbare vershoudzakjes mag lenen, vliegt het plastic je toch om de oren.

En eerlijk is eerlijk, het studenten leven is gewoon druk. En daarom schuif je ’s avonds het liefst een kant-en-klaar pizza in de oven of haal je voorgesneden champignons voor een snelle maaltijd. Ook hier zijn aanpassingen te maken, waardoor je minder afval in huis zal hebben en je misschien je huisgenoten wel net zo enthousiast krijgt als jou:

  • Ga naar de markt! De markt is de beste plek om onverpakt én goedkoop eten te kopen. Op de markt scoor je onder andere groenten, fruit en kaas voor een veel lagere prijs dan in de supermarkt. Sleur je huisgenoten gezellig mee en er gaat een wereld voor ze open!
  • Koop een houten afwasborstel! Het is een kleine verandering, maar op de lange termijn zal je zien dat je hiermee veel plastic vermijdt! Dit geldt ook voor een bamboe tandenborstel.
  • Een goede vervanging van de wegwerp schuursponsjes is de Loofah spons. Deze kost je bijna niks en is verkrijgbaar bij de Dille & Kamille. Na gebruik gooi je deze in de wasmachine en mocht hij écht helemaal op zijn is ‘ie biologisch afbreekbaar!
  • Vaste handzeep. Deze kan je onverpakt kopen bij de Dille & Kamille! 
  • Eten over? Gebruik herbruikbare bakjes en potjes, zo heb je geen vershoudfolie nodig. 
  • Herbruikbare winkeltas, of hergebruik in ieder geval de stapel die zich al heeft opgestapeld in het gangkastje 

En zo zijn er nog veel meer kleine en makkelijke tips die je kan aanpassen in je studentenhuishouden! In mijn komende blogs ga ik er zeker weten nog veel meer delen, dus blijf vooral lekker hangen. Op welke manier heb jij je huisgenoten al bewuster gemaakt?